Waarom dit blog?

   Het is oktober 2015. We gaan dit jaar weer naar Palestina, nu om boeren in de buurt van Bethlehem te helpen met de olijf oogst. Ook weer met de olijfboomcampagne: 'Houd Hoop Levend - Plant een Olijfboom!'. Het is een internationale solidariteits campagne.

Na het planten willen we nog een poosje in Palestina rondreizen. We kochten het boek: 'Walking Palestine, 25 journeys into the Westbank'. En daaruit stelden we een programma op om te voet, hopelijk met veel ontmoetingen, het land te verkennen.

Ook nu hebben Adrie en ik het plan onze indrukken en ervaringen vast te leggen en als blog op deze website te plaatsen. Nieuwe blogs, te beginnen met nummer 40, komen 'boven op' de eerder gepubliceerde blogs.

 

In enkele oudere blogs functioneren verwijzingen naar externe bronnen niet meer. Bijvoorbeeld omdat externe websites niet meer in de lucht zijn of omdat we de verwijzingen niet 'foolproof' maakten. Waar mogelijk proberen we dat te repareren.

 


Het is januari 2013. Vorig jaar was ik drie maanden op de Westelijke Jordaanoever, als waarnemer/vrijwilliger van het EAPPI programma van de Wereldraad van kerken. Verder naar beneden op deze pagina staat nog de inleidende tekst daar over. Alle artikelen die ik toen op dit blog plaatste, de nummers 1 t/m 34, zijn er nog steeds te lezen. 

Olijfbomen planten. Eind januari gaan Adrie en ik een paar weken naar Palestina als deelnemers aan een olijfboom plantprogramma, in de buurt van Bethlehem. ‘Houd Hoop Levend - Plant een Olijfboom!’  is een internationale actie van de YMCA Oost-Jeruzalem en de YWCA Palestina. Samen met Palestijnse boeren worden olijfbomen geplant, als een krachtig signaal van gerechtigheid en vrede. En ook om de hoop op een goede toekomst levend te houden. Op deze, Nederlandstalige website, leest u meer: http://www.planteenolijfboom.nl

Olijfbomen planten is wel het hoofddoel van onze reis, maar er blijft genoeg tijd over voor ontmoetingen met allerlei personen, vredes en mensenrechten organisaties.

Graag delen Adrie en ik onze ervaringen met ieder die belangstelling heeft. En ik hoop dat onze blogs, te beginnen met nummer 34, daar een goed middel voor is. Wat we beschrijven zijn onze indrukken en ervaringen en niet noodzakelijkerwijs die van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor het programma.

 


EAPPI 2011/2012. Ik ben Wim Minnaard en ik woon in Terherne. Van eind november 2011 tot eind februari volgend jaar ga ik als vrijwilliger naar Israël/Palestina. Daar doe ik dan mee aan het EAPPI programma van de Wereldraad van Kerken. Dit is het oecumenisch begeleidingsprogramma in Palestina en Israël. (EAPPI = Ecumenical  Accompaniment Programme in Palestine and Israël).

Doel van het programma is Palestijnen en Israëliërs te begeleiden bij hun geweldloze acties tegen de  voortdurende m

ilitaire bezetting van de Westelijke Jordaan oever. Uitgangspunten van het programma zijn: onpartijdigheid en niet-discriminatie. Maar het programma is niet onpartijdig ten aanzien van de beginselen van het internationale humanitaire recht en de mensenrechten. EAPPI is juist loyaal aan de armen, onderdrukten en gemarginaliseerden.

Als vrijwilliger trekken we op met de plaatselijke bevolking. We ervaren wat het is om te leven onder militaire bezetting, we tonen betrokkenheid en solidariteit. Als er bijvoorbeeld huizen of waterputten worden verwoest proberen we er bij te zijn. We leggen dan vast wat er precies gebeurt. We volgen nauwgezet het gedrag van de militairen bij de vele controle posten. En we doen verslag van schendingen van rechten. De aanwezigheid van ons en van andere internationale waarnemers kan een beschermende werking hebben.

De Wereldraad voert het programma uit op uitdrukkelijk verzoek van de Palestijnse kerken. In Nederland is Kerk in Actie de partnerorganisatie van deze Palestijnse kerken en van de Wereldraad. Kerk in Actie regelt ook de uitzending van de Nederlandse vrijwilligers. Voor meer informatie: EAPPI, Wereldraad en  Kerk in Actie

 

Contactgegevens: tel. 0566 689085; email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


 

 
asd