Zeg nee tegen medeplichtig OV

Als lezer van deze blogs bent u bekend met nederzettingen en het bezettingsbeleid van de Israëlische regering. We schrijven over onze ervaringen ver weg, in Israël en Palestina. Deze keer blijven we dichter bij huis, in Friesland.

Voor gedeelten van Friesland wordt het OV aanbesteed. Eén van de bedrijven die meedingt naar het miljoenencontract is EBS, het Europese dochterbedrijf van het Israëlische Egged. Egged verzorgt busvervoer tussen Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Volgens de regels van het Internationaal Recht zijn die nederzettingen illegaal.

Egged maakt gebruik van wegen die voor Palestijnen verboden zijn en exploiteert ook gesegregeerde busdiensten, verboden voor Palestijnen. Met een dergelijk bedrijf moet Friesland geen zaken doen vinden wij.

Samen met enkele ander personen gingen we aan de slag, we schreven aan Gedeputeerde Staten en legden uit waarom Friesland geen concessie moet verlenen aan EBS. We startten een petitie campagne waarmee burgers in de gelegenheid zijn aan te geven dat we in Friesland niet medeplichtig willen worden aan het nederzettingen en bezettingsbeleid van Israël. Met hulp van de organisatie docP is die petitie nu in de lucht.

De tijd dringt, GS van Friesland beslist op 8 december.

 

Het is nu dinsdagavond 8 december. de petitie is gesloten en de resultaten zijn aan GS overhandigd.

GS verleende de OV concessie aan Arriva. EBS is buiten de deur gehouden. Het is niet duidelijk in hoeverre onze actie en uw ondertekening heeft bijgedragen aan dit resultaat. Hoe dan ook: 'Geen Israelische bussen op de Friese wegen'. Daar zijn wij tevreden over.

 

Klik hier voor meer achtergrond informatie, inclusief ons laatste persbericht.


 

 
asd