48 Nog meer over Hebron

Voor de week na het olijven plukken hadden we een afspraak gemaakt met het in Hebron gestationeerde CPT, Christian Peacemakers Team, om een dag ‘mee te lopen’ en een idee te krijgen van hun werk. De avond voor de afspraak kregen we bericht dat ons bezoek niet kon doorgaan, ze schreven: 

‘De situatie in Hebron is onvoorspelbaar en gewelddadig. Vandaag, in een periode van 12 uur, werden drie Palestijnen op straat vermoord. Een lid van ons team werd gearresteerd, is vrijgelaten en voor 15 dagen uit de stad verbannen. Het was voor ons een dag vol spanning en omdat we op het ogenblik nog maar met z’n tweeën zijn, hebben onze toezichthouders besloten het kantoor een paar dagen te sluiten, voor ons om orde op zaken te stellen’. 

Om toch een indruk van CPT’s werk te geven hier een samenvattende vertaling van een artikel uit hun oktober nieuwsbrief:

arrestatie in Hebron

‘In de tien dagen dat kinderen naar school gingen hebben het Israëlisch leger en politie meer dan 143 traangasgranaten en vijf stungranaten afgevuurd op kinderen, die op weg waren naar of van school. Een stungranaat, ook wel flitsgranaat genoemd veroorzaakt verblindend licht en een oorverdovend lawaai, met als doel de vijand te desoriënteren. Twee kinderen moesten naar het ziekenhuis vanwege het inademen van grote hoeveelheden traangas. Op twee van de tien dagen vuurden leger en politie ook met rubber-coated bullets (stalen kogels met een laagje rubber) op een groep kinderen. Deze rubberkogels kunnen dodelijk zijn.

Israëlische soldaten lieten twee jongens in de val lopen en de kinderen werden gearresteerd. Dit is in strijd met internationale rechtsregels die stellen dat kinderen jonger dan 12 niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor enige actie of verzuim.

 

Men zou verwachten dat de aanwezigheid van kinderen de soldaten er van weerhoudt meedogenloos gebruik te maken van traangas, granaten, rubberkogels, opsluiting en arrestatie. Zelfs als het gaat om kinderen, die getreiterd en vernederd, stenen gooien naar zwaar bewapende volwassen kerels die controle posten en daken bezetten. En toch, een grenspolitie agent vertelde kort geleden dat het Israëlische leger kinderen beveiligt en dat de kleintjes veilig naar school kunnen. Kort daarna vuurde een collega van hem een rubberkogel af op een groep jongetjes die stenen gooide naar een soldaat op een door het leger bezet dak. De soldaat voelde zich kennelijk zo weinig bedreigd dat hij geen helm op had. En de dag daarvoor werden in een soortgelijke situatie 81 traangasgranaten afgevuurd. Het is allemaal op film vastgelegd.

 

Zulk militair optreden is hier zeker niet abnormaal. Fysiek en dodelijk geweld is in deze twee weken enorm toegenomen, 30 Palestijnen zijn door Israëlische strijdkrachten gedood, 1300 zijn gewond geraakt door geweervuur. Vier Israëli’s werden gedood en 67 raakten gewond. Andere vormen van militaire repressie namen eveneens toe, zoals het fysiek geweld bij arrestatie van kinderen’.

 

Voor meer informatie over CPT, bezoek de website.

 

oktober 2015, gepubliceerd  26 november


 
asd