43 Beperking bewegingsvrijheid in Bethlehem e.o

We plukten olijven in de buurt van Bethlehem. Het is niet eenvoudig om daar de weg te vinden. Gelukkig werden wij vervoerd door chauffeurs die de weg kennen.


Sommige wegen, ‘settler only roads' of 'by pass roads’ (die komen niet door Palestijnse steden en dorpen, maar gaan er omheen, dat is veiliger voor de kolonisten!), zijn voor Palestijnen verboden. Op verschillende plekken heeft het Israëlische leger wegversperringen aangelegd (in het district Bethlehem bijna tachtig). Sommige van die versperringen worden permanent bemand door soldaten, andere zo nu en dan, en dat geeft onzekerheid, je weet nooit wat je kunt verwachten.


Hieronder een kaartje van de situatie rond Bethlehem. Het kaartje is gepubliceerd door de afdeling UNOCHA, van de Verenigde Naties. Het kost moeite om dit kaartje te lezen, het onderscheid tussen de verschillende kleuren vind ik niet erg duidelijk.

 

Bethlehem e.o.
Van belang is het om de ‘groene lijn te herkennen’, dat is de bestandslijn van na de oorlog van 1948. Voor velen is deze groene lijn de formele grens tussen Israël en Palestina. De groene lijn begint links in het midden en kronkelt naar de ‘Old City’ in Jeruzalem.


De oorspronkelijke grenzen van Bethlehem (1948) zijn in zwart getekend. De muur, in rood, ligt binnen deze oorspronkelijke grenzen. In de praktijk is dus een fors deel van Bethlehem door Israël ingelijfd, alles wat ‘links’ van de muur ligt.
Zie ook dat Israëlische nederzettingen/settlements in Palestijns gebied op de Westbank liggen, zelfs binnen de oorspronkelijke grenzen van Bethlehem.


Har Homa settlement noord van Beit SahourSlechts in een gedeelte van Bethlehem mogen Palestijnen bouwen, gebied A. In een groot deel, gebied C, moet daar door de Israëlische bezettingsmacht toestemming voor gegeven worden. In de praktijk wordt die toestemming zelden gegeven. De verdeling in gebieden A, B en C is vastgelegd in de Oslo overeenkomst van 1993. Maar was bedoeld een beperkte periode te gelden. De kolonisten in hun nederzettingen op Palestijnse grondgebied kennen nauwelijks bouwbeperkingen. In Har Homa, ten noorden van Bethlehem/ Beit Sahour wordt druk gebouwd.


De verschillende stadia van de muur, gerealiseerd en gepland, zijn in tinten rood getekend. Merk bijvoorbeeld op het extra geplande stuk muur ten NO van Beit Sahour. Kennelijk zal daar een stuk Palestijns land geheel door een muur worden omgeven om ruimte/ bescherming (?) te verschaffen aan een Israëlisch woongebied op Palestijns land.


De Palestijnse organisatoren van de olijfpluk campagne, die in Bethlehem en Beit Sahour wonen konden ons niet vergezellen op de excursies naar Jeruzalem en naar gedeelten van Hebron. Ze zouden daar een pasje voor moeten aanvragen en dat zouden ze nooit krijgen.


Veel van wat in dit kaartje wordt getoond is niet in de haak, het is illegaal volgens regels van het Internationaal Humanitair Recht.

 

oktober 2015, (gepubliceerd 5 november 2015)
 


 

 
asd