44 Israëli’s schieten Arabische vrouw neer

(Dit is een vertaling van een blog van Jonathan Cook van 9 oktober 2015, link naar originele blog, zie onderaan)

In de tijd van camera’s op de mobiele telefoon, zijn we in toenemende mate gewend geraakt aan foto’s en video’s van Palestijnen die onterecht door soldaten worden neergeschoten. Denk aan de 18 jarige Hadeel Hashlamon, die eind vorige maand gedood werd bij een controlepost in Hebron. Een serie foto’s van haar wijst er op, aldus Amnesty International, dat ze daar door soldaten werd ‘geëxecuteerd’.

Verschillende malen werd ze beschoten en ze werd achtergelaten en bloedde dood. Het leger beweerde dat ze een mes had en dat mes werd gefotografeerd op de grond vlakbij. Maar of zij dat mes bij zich had of dat het er later was neergelegd, is nog een kwestie die niet is opgehelderd. Belangrijker is dit: ze vormde voor niemand een bedreiging, en zeker geen doodsbedreiging.

Nu hebben we een verontrustende video van een soortgelijke schietpartij, maar deze keer niet in bezet Palestijns gebied. Dit gebeurde in Israël en het slachtoffer is een Israëlische burger – behorend tot de Palestijnse minderheid, die een vijfde deel van de totale Israëlische bevolking uitmaakt.

Israa Abed, een 30 jarige moeder van drie kinderen uit Nazareth, werd vandaag neergeschoten op het busstation in Afula, vlakbij Nazareth. Ze was omringd door soldaten, politie en wat er uitziet als gewapende Israëlische burgers. De soldaten zijn waarschijnlijk passagiers op het busstation.

De Israëlische media rapporteerden aanvankelijk dat ze was neergeschoten terwijl ze een veiligheids beambte probeerde neer te steken. De video laat zien dat dat zeker niet het geval is. Ze werd neergeschoten na momenten doodsbang bewegingsloos in het busstation te hebben gestaan, het ziet er uit als totale paniek, terwijl steeds meer mannen hun geweer op haar richten.

Uit de kwaliteit van de video is het vrijwel onmogelijk om uit te maken of ze een mes vast houdt. Maar het is goed te zien (net als bij Hashlamon in Hebron) dat ze geen bedreiging vormt voor enige soldaat als ze wordt neergeschoten. Dat wordt onderstreept door het feit dat verschillende soldaten en politie naar haar toelopen en niet bij haar vandaan, vlak voor ze wordt neergeschoten. Ze doet weinig meer dan wat heen en weer wiegen gedurende de hele video opname en het lijkt alsof ze zich omdraait als een politieagent op haar afrent, terwijl geweerschoten te horen zijn op de sound-track. Klik hier om de video te bekijken.

Gelukkig, lijkt ze het overleefd te hebben en is ze nu buiten levensgevaar in het ziekenhuis.

Maar om verschillende redenen is deze video verontrustend.

Allereerst en overduidelijk, deze vrouw werd neergeschoten terwijl ze geen enkele directe bedreiging vormde. De persoon of personen die de schoten losten deden dat zonder enige rechtvaardiging, behalve wellicht hun eigen angsten. Men kan er niet aan ontkomen zich af te vragen of het gemak waarmee Israëlische Joden Palestijnen neer schieten het gevolg is van het langdurige en dominante denken binnen onderwijs, media en politiek dat ‘Arabieren’ dehumaniseert.

Ten tweede, het neerschieten lijkt te gebeuren niet omdat de gewapende personen om haar heen bang zijn gevaar te lopen, maar omdat de groep zich zelf opjut tot een collectieve razernij over het vermeende mes. In een dergelijke sfeer, zal iemand vroeg of laat de trekker overhalen.
Dit lijkt erg op een andere recente video waarin een groep religieuze (ongewapende) Joden Fadi Alloun achterna rent in een groot open gebied in Jeruzalem terwijl ze roepen dat hij moet worden neergeschoten. Als de veiligheidstroepen komen, zo laat de video zien, openen agenten het vuur en doden hem, alsof het publiek hen daartoe oproept. Ook hier lijkt Alloun op het moment dat hij wordt neergeschoten voor niemand een bedreiging te vormen.

Ten derde, Israëlische politici, zoals de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, hebben Israëlische Joodse burgers opgeroepen te allen tijde hun wapen te dragen en die zo nodig te gebruiken. De video van Fadi Alloun laat zien waar dit beleid toe kan leiden: snelrecht.

Ten vierde, het is een zeer verontrustende nieuwe trend binnen Israël dat Joodse burgers de kolonisten uit de bezette gebieden gaan nadoen, in de overtuiging dat ze zelf wraakacties moeten uitvoeren. Vandaag stak een Joodse man in Dimona vier Palestijnen met een mes, twee van hen Israëlische burgers. Deze video illustreert heel duidelijk het gevoel van slachtofferschap dat Israël overspoelt, en dat Israëli’s snel naar hun wapen doet grijpen om de rol van wraakengel te vervullen.

Het is erg genoeg dat Palestijnen in Israël te maken hebben met veiligheidsdiensten die hen als vijand behandelen. Maar het wordt erger, veel erger, als zelfs de bevooroordeelde rechtspraak in Israël vervangen wordt door de lynch bende.

Update: Door de kwaliteit van de beschikbare video is het moeilijk om te zien wat Israa in haar hand heeft, de gewapende Israëli’s nemen aan dat het een mes is. Maar de vier seconden durende video clip (aan het einde van de originele blog) lijkt duidelijk te tonen dat het een zonnebril is. Die is duidelijk zichtbaar naast haar uitgestrekte lichaam, direct nadat ze neergeschoten is. Die zonnebril wordt weggeschopt door een van de omstanders!

De originele video toont dat ze langzaam haar arm opheft en die dan beweegt in een soort wuivende beweging. (Meer paranoïde kijkers hebben me gesuggereerd dat ze een soort slow-motion steekbeweging in de lucht maakt.) Het lijkt er op alsof ze de soldaten smeekt zorgvuldiger te kijken naar wat ze in haar hand heeft. Maar hoe je er ook naar kijkt, en wat ze ook in haar hand heeft, ze is duidelijk doodsbang.

Hier is een link naar de originele blog 

oktober 2015, gepubliceerd 8 november 2015 


 

 
asd