39 Het dorp Battir

We logeerden een nacht in Battir en maakten een dagtocht door het gebied. Het is een Palestijns dorp, ligt ten westen van Bethlehem en heeft nu ongeveer 5000 inwoners. De groene lijn, de grens tussen Israël en Palestina, gaat dwars door het landbouw gebied van het dorp. Tijdens de oorlog van 1948 hebben de inwoners hun dorp niet verlaten, het dorp werd niet bezet. De spoorlijn van Jaffa naar Jeruzalem loopt door Battir, 8 km van Jeruzalem. Na de oorlog werd een speciale afspraak gemaakt tijdens de onderhandelingen over de bestandslijn, de zogenaamde groene lijn. Die afspraak komt er op neer dat als het dorp er voor zorgt dat de spoorlijn niet gestoord wordt, dan mogen de inwoners hun landbouw gebied dat aan de andere kant van de bestandslijn in Israël ligt gewoon blijven gebruiken. Het dorp heeft tot op vandaag haar kant van de afspraak nagekomen.

irrigatie kanaaltjetrein van Jaffa naar JeruzalemBattir ligt in de heuvels en er zijn zeven waterbronnen. De meeste bronnen geven het hele jaar door water. Op de hellingen zijn terrassen aangelegd en een netwerk van irrigatie kanalen is gebouwd waardoor elk terras van water wordt voorzien. Onderhoud van het irrigatie systeem en de verdeling van water over het land van de verschillende boeren vraagt de nodige organisatie en samenwerking. Die speciale dorpsorganisatie en de aanwezigheid van enkele visionaire dorpelingen zorgde er bijvoorbeeld ook voor dat al in de jaren vijftig een school voor meisjes werd gesticht.Twee duizend jaar al wordt deze terraslandbouw in Battir toegepast. Van sommige terrasmuren is vastgesteld dat die dateren uit de Byzantijnse tijd, dus ver voor onze jaartelling. Bij Unesco ligt een verzoek om het gebied van Battir de status van werelderfgoed toe te kennen. Israël heeft een aantal keren moeite gedaan om via opgravingen en onderzoek uit te vinden of Battir wellicht oorspronkelijk door Joden bewoond is. De laatste keer was in 2005 toen een groot stuk land voor anderhalf jaar afgesloten was om opgravingen te doen. Ook deze keer leverde het niets op, wel aanwijzingen voor Byzantijnse bouwsels. Dat was voor Israël reden om het onderzoek te stoppen.

voetpadnederzetting in de buurt van BattirBattir kreeg al eens een prijs toegekend door Unesco voor haar goede 'erfgoed' aanpak. Er wordt nu veel energie gestoken in het onderhoud van de terrassen en het irrigatie netwerk. En op de hellingen en over de terrassen wordt een netwerk van voetpaden aangelegd. We maakten onze dagtocht over deze voetpaden. Hassan, de gids, geeft dan uitvoerig en enthousiast uitleg over het irrigatie systeem, het landschap, de geschiedenis en over de mogelijkheden en plannen voor behoud van het dorp en de omgeving.

Bedreigingen voor dorp en omgeving zijn er volop. Battir is omgeven door Israëlische nederzettingen, die nog steeds uitgebreid worden. Maar dat is niet alles. Israël is van plan de muur ook door Battir aan te leggen, langs de spoorlijn. Als reden wordt genoemd de veiligheid van Israël en van de bewoners van de nederzettingen. Maar volgens de dorpelingen slaat dit nergens op. Al meer dan zestig jaar waren er geen incidenten met de spoorlijn, dus het dorp zorgt voor de veiligheid. Enige conclusie is dat die muur gewoon nodig is om Palestijns land bij Israël in te lijven!

terrassenafgezaagd en weer gegroeidHet dorp protesteert tegen de route van de scheidingsmuur en met hulp van advocaten is een zaak aanhangig gemaakt bij het Israëlisch Hoog Gerechtshof. Binnenkort wordt een uitspraak verwacht. Als de muur er komt betekent dit dat een groot deel van het landbouw gebied aan de andere kant van de muur ligt en dat toegang moeilijk wordt. Een poort in de muur zal ongetwijfeld gepaard gaan met speciale vergunningen om er door heen te mogen, zoals dat overal met poorten in de scheidingsmuur het geval is. Ook de irrigatie zal gehinderd worden. En de zware machines die bij de bouw nodig zijn zullen de terrassen vernielen. De plannen voor de bouw van de muur worden ook afgewezen door de Israëlische Natuur en Park Autoriteit. Zij argumenteren dat de muur het open karakter van het gebied ernstig aantast en dat de uitwisseling binnen de flora en fauna gehinderd zal worden, wat een aantasting zal zijn van het milieu. De gazelle kan niet over zo'n muur!

Battir heeft een alternatieve route voor de muur voorgesteld: als veiligheid voor Israël echt een punt is bouw de muur dan een flink stuk verderop, niet op Palestijns land, maar op Israëlisch grondgebied!

Onze dagtocht was een geweldige ervaring, we genoten elke stap van de omgeving, van het uitzicht en het enthousiasme van Hassan. Met bewondering bekeken we de irrigatiekanalen en luisterden naar de uitleg over de verdeling van water. Hassan werd niet moe vragen te beantwoorden en uitleg te geven. Zijn enthousiasme over de toekomstplannen van het dorp werkt aanstekelijk. Vroeg ontbijt en een late lunch gebruikten we bij één van zijn tantes, een ongedwongen situatie waar buren en neven even binnen kwamen om te groeten of aan tafel aan te schuiven.

Nuttige contacten in Battir: gids Hassan:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.   tel: 0525 897 437; Wisam Owaineh (manager van het ecomuseum): Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. , of: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. http://www.battirecomuseum.org/ 

 

Boven het dorp, op de helling troffen we een veld met olijfbomen. In de jaren tachtig had het Israëlische leger er bomen omgezaagd. Maar in de loop der jaren zijn ze toch weer uitgegroeid. Nu, dertig jaar later zijn het weer volwassen bomen die volgens Hassan volop vrucht dragen. Een mooi symbool voor de veerkracht en het doorzettingsvermogen van Battir en haar bewoners, die niet opgeven. De afgelopen weken hebben we meer voorbeelden van volharding gezien. Een man van in de tachtig in Kafar Birem die ons in zijn vroegere dorp rondleidde. De boeren in de buurt van Bethlehem die tegen de verdrukking in doorgaan hun land te bewerken. De Jahalin Bedoeïenen die onderwijs voor hun kinderen zo belangrijk vinden dat ze klaslokalen bijbouwen wetend dat ze de kans lopen dat het leger komt met een bulldozer om af te breken. En op de laatste dag voordat we weer naar huis vliegen een demonstratie in Jaffa, door Palestijnse jongeren georganiseerd. Met een dringende oproep aan de Israëlische overheid om politieke gevangenen vrij te laten en een einde te maken aan de administratieve detentie (gevangenschap zonder vorm van proces). Het was een inspirerend bezoek, deze afgelopen weken. Lees de brief van hongerstaker Sader al Issawi

 

februari 2013

 


 
asd