37 Verzet in Bil'in

We bezochten Bil’in, een Palestijns dorp op de Westelijke Jordaanoever, ongeveer vier kolometer van de formele grens tussen Israël en Palestina, de zgn. groene lijn. We spraken er met de voorzitter van het dorpscomité, net terug van een spreektoer in Amerika. Hij vertelde er zijn verhaal aan honderden scholen, kerkelijke gemeenten etc. Bil´in is ook het dorp van de documentaire film ´5 Broken Cameras´. Die film was ook in Nederland te zien, heeft prijzen gewonnen en is genomineerd voor een Oscar.

Iyad Burnat, voorzitter van het comitémuur gezien vanaf de kant van Bil'inEr wonen ongeveer 2000 mensen. Al in de jaren 80 van de vorige eeuw bouwde Israël de eerste nederzetting op land van Bil’in. In de loop der jaren zijn nieuwe nederzettingen gebouwd en uitgebreid. In 2004 begon Israël met de bouw van een scheidingsbarrière, in de buurt van Bil’in is dat een hoge betonnen muur. Door die nederzettingen en de muur raakten de boeren veel land kwijt. De muur werd vier kilometer van de formele grens op Palestijns land neergezet, zodat veel Palestijns gebied aan de andere kant van de muur kwam en de boeren geen toegang meer hadden tot hun land. Meer dan de helft van hun land ging verloren en dat riep natuurlijk verzet op.

Boeren gingen zich organiseren. En vanaf 2005 wordt er wekelijks, aanvankelijk dagelijks, tegen de bouw van nederzettingen en van de muur gedemonstreerd. Demonstranten wisten zich gesteund door de uitspraak/advies van het Internationale Hof van Justitie in Den Haag dat de bouw van de muur op Palestijns grondgebied illegaal is en dat die muur afgebroken moet worden. De Israëlische overheid legt die uitspraak naast zich neer, de bouw van de muur gaat gewoon door.

De boeren in Bil’in schakelden juristen in en gingen naar de Israëlische rechter en maakten bezwaar tegen de bouw van de muur. Na lang procederen en standvastig demonstreren kwam er een positieve beslissing van de rechter: de route van de muur moet veranderd worden. Ongeveer 100 ha land moet terug naar de boeren in Bil’in. Maar de juridische strijd gaat verder. Israëls alternatieve route voor de muur werd door de rechter afgekeurd. Pas in 2011, vier jaar na de beslissing van de rechter, werd een deel van de muur afgebroken, maar was een stukje verder al weer opgebouwd. De wekelijkse demonstraties op vrijdag gaan door.

muur met prikkeldraad aan de kant van het dorpsoldaten vuren traangasIn de loop der jaren kregen de demonstranten veel erkenning en steun vanuit de hele wereld inclusief Israël. Jimmy Carter en bisschop Tutu waren er. De vorige voorzitter van het comité organiseerde eens een tentoonstelling van resten van munitie die op de demonstranten was afgevuurd. Het kostte hem 18 maanden gevangenisstraf, onder andere werd hij ervan beschuldigd Israëlische munitie te bezitten! Bil´in organiseerde enkele conferenties over geweldloos verzet.

Het leger heeft het gebied tussen de muur en het dorp op vrijdag voor buitenlanders tot verboden verbied verklaard. Wij waren er op zaterdag, gingen naar de muur en maakten foto’s. Na enkele minuten werden we toegeschreeuwd door een soldaat, vanaf een auto bovenop een heuveltje aan de andere kant van de muur. We verstonden hem niet, de afstand was te groot. Nog meer soldaten klommen op de auto en ze vuurden een paar traangas granaten over de muur in onze richting af. Volgens mij zonder enige geldige aanleiding.

Tijdens de demonstraties gaat het er soms hard aan toe. Er zijn gewonden, demonstranten worden gearresteerd en er is een dode gevallen. De gedode man werd getroffen door een traangasgranaat die van korte afstand recht op hem werd afgevuurd. Zelfs volgens de instructies van het leger is dat niet toegestaan. Ondanks al deze tegenslagen geeft de bevolking van Bil´in het verzet niet op, ze blijven geweldloos.

 

12 februari 2013

 


 
asd