36 Nog meer olijfbomen geplant

De boompjes die wij planten worden gekocht bij lokale Palestijnse kwekerijen. Het zijn twee jaar oude boompjes, gekweekt van zaad. De onderstam is een wilde olijfboom, daarop is een gecultiveerde variëteit geënt. Zo ontstaat een sterke boom, geschikt voor het klimaat en voor de grondsoort hier. Het enten met een gecultiveerde soort zorgt voor een boom met een goede opbrengst.

de muur kronkelt zich door het landschap'outpost' van de nederzettingHoud Hoop Levend is een gezamenlijke campagne van de organisaties YMCA en YWCA van Oost Jeruzalem en Palestina. Het doel van de campagne is tweeledig: 1) mensen betrekken bij de problematiek van Palestina en boeren en 2) helpen bij het planten van olijfbomen en bij het oogsten van olijven. Mensen kunnen betrokken raken bij de problematiek door het sponsoren van een boom. Een sponsorbedrag van € 20 dekt de kosten van één boompje plus transport. De moeilijke omstandigheden hebben te maken met dreigende confiscatie van land door Israëlische kolonisten. Voor meer informatie zie: www.planteenolijfboom.nl/ In 2003 ging de olijfboom campagne van start. Het duurt zes tot zeven jaar voordat een boom vruchten levert. Van de in 2003 geplante bomen is dan ook al geoogst. Vorig jaar werden 8000 bomen geplant, de meeste door de boeren zelf, zo’n 2000 door internationale teams, als waar wij nu aan meedoen.

 

 

 

over dertig of veertig jaar ziet het er zo uitAyid eigenaar van het veld met een 'planter'We gingen twee ochtenden planten in Al Ghaddar (Ein Kassis). De eerste ochtend op de velden van vier families, broers en ooms. De tweede ochtend op drie velden niet ver er vandaan. Al Ghaddar is een Palestijns dorpje midden in het nederzettingen gebied: Gush Etsyon. Op weg er naar toe hadden we goed zicht op de muur die zich door het landschap slingert. De velden liggen op hellingen en zijn omgeven door illegale Israëlische nederzettingen.

Op de eerste dag waren de boeren alvast met het graven van gaten begonnen, vrouwen hielpen mee en zelfs een paar jonge kinderen zorgden voor de aanvoer van paaltjes etc. Op één van de velden was een eerdere, nog jonge olijfboom aanplant vernield door de kolonisten van de nederzetting boven op de heuvel. De kolonisten waren gewapend. De eigenaar van het veld, Ayid, was getuige van de vernieling, maar kon niets tegenhouden. Hij verwacht ook niets van de politie. Zo’n honderd boompjes waren afgesneden en verbrand. Het bovenste deel van de plant was dood. De onderstam, de wilde olijf, groeide nog wel, er zat in ieder geval groen blad aan. Maar het zal nooit een goede vruchtdragende boom worden.

bloeiende amandelboomOp de tweede dag hadden de boeren goed voorwerk gedaan. Rijen waren gemarkeerd en de plekken voor de gaten waren met een paaltje aangegeven. Ook nu werkten de boeren mee. Ik denk dat het uiteindelijke resultaat er ordelijk uitziet. Beide dagen hebben we 400 bomen geplant.

Kolonisten hebben velden in beslag genomen om olijfbomen te planten. Ze markeren hun aanplant met Israëlische vlaggen. Ze doen dit, zo schrijven ze op hun website, om hun God gegeven Bijbelse thuisland veilig te stellen!

Vernielen van olijfbomen door kolonisten is niet het enige probleem waar de Palestijnse boeren mee geconfronteerd worden. Vaak wordt een toegangsweg afgesloten en kunnen Palestijnse boeren niet bij hun land komen of worden boeren door gewapenden kolonisten bedreigd en geïntimideerd. Het Israëlische leger beschermt de kolonisten. Het is allemaal bedoeld om het de Palestijnen zo moeilijk mogelijk te maken. Zodat de boeren vertrekken en hun land niet meer bewerken.  Als velden drie jaar niet zijn bewerkt neemt Israël het land in beslag en wordt het aan nabijgelegen nederzettingen toegevoegd. Ons planten van olijfbomen voorkomt in ieder geval deze manier van confiscatie. Er is dit jaar al behoorlijk op de velden gewerkt. In totaal hebben wij de afgelopen week 1600 bomen geplant.

Terwijl wij aan het planten waren gingen de vrouwen van de boeren aan de slag met het bereiden van de lunch. Het gaat allemaal erg eenvoudig. En we eten onder een boom een bord rijst met kip of linzen en veel groenten.

De amandelbomen bloeien, de velden worden groener, de zon scheen, het waren mooie dagen.

 

Klik op deze link voor een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=CMADYpNgMI4

 

februari 2013

 


 
asd