33 Een rustige zondagmiddag, vanuit Terherne

Vier maanden geleden, begin maart, vertrok ik uit Yanoun. Indrukken en ervaringen daar opgedaan laten me niet los. Ik probeer op de hoogte te blijven van wat er in en rond Yanoun gebeurt. Via internet en met email updates van het kantoor in Jeruzalem lukt dat redelijk. In de afgelopen maanden waren er in Yanoun e.o. de nodige problemen, zoals ik die ook meemaakte en in mijn blog beschreef.

 

Gisteren (8 juli 2012) evenwel werd mijn rustige zondagmiddag verstoord door een alarmerend bericht in de Engelstalige Israëlische krant Ha’aretz. Ik schrok er van. Kolonisten hadden Yanoun aangevallen. Vijf gewonde Palestijnen werden opgenomen in het ziekenhuis. De EAPPI collega’s in Yanoun stuurden vandaag (maandag 9 juli) een verslag, waaruit ik onderstaand relaas samenstelde. De bijgaande foto 'leende' ik van ISM (International Solidarity Movement).

 

Zaterdagmiddag 7 juli om ongeveer drie uur, Joodse sabbat, kwamen kolonisten van de illegale nederzetting Itamar naar drie Palestijnse boeren/ herders in Yanoun die aan het oogsten waren en schapen lieten weiden. De kolonisten waren gewapend met messen en ze doodden drie schapen.

Een schermutseling ontstond, waarbij kolonisten en boeren elkaar met stenen bekogelden.

Toen de EAPPI vrijwilligers aankwamen stonden drie velden in lichterlaaie. Het was onduidelijk of deze vuren bewust door kolonisten waren aangestoken of dat ze het gevolg waren van traangasgranaten die de soldaten naar de boeren gooiden. Hoe dan ook, twee velden met tarwe en een olijfboomgaard stonden in brand. Toen andere Palestijnse boeren kwamen om de branden te blussen, zorgden Israëlische soldaten en politie mensen met nog meer traangas granaten ervoor dat ze niet bij de brandende akkers konden komen.

Soldaten blokkeren de toegang tot YanounZes Palestijnse boeren raakten gewond en vijf moesten in het ziekenhuis worden opgenomen:

  • - Jawdat Bani Jaber: werd verschillende malen geslagen en gestoken door kolonisten, daarna door Israëlische soldaten in gezicht en voet geschoten. Hij werd geboeid door soldaten en opnieuw afgetuigd door kolonisten terwijl de soldaten andere boeren achtervolgden. De soldaten stonden niet toe dat een ambulance hem naar het ziekenhuis vervoerde, pas na ongeveer drie uur mocht hij vervoerd worden.
  • - Ibrahim: werd op zijn hoofd geslagen door een soldaat met de kolf van een M16 geweer, dat verwondde zijn oog. Naderhand toen hij geboeid was werd hij door kolonisten geslagen.
  • Hakimun: werd van dichtbij door een soldaat in zijn arm geschoten.
  • - Adwan: werd door kolonisten met knuppels bewerkt.
  • - Ashraf: werd door een soldaat met een knuppel geslagen.
  • - Jawdat Ibrahim: werd geboeid en geslagen door Israëlische soldaten, toen overgedragen aan de kolonisten die hem verder aftuigden terwijl de soldaten toekeken. De kolonisten bonden hem vast en lieten hem achter op zijn land. Daar werd hij de volgende ochtend gevonden!

Rashid, de burgemeester van Yanoun en al jaren de plaatselijke EAPPI contact persoon, sprak de vrees uit dat de kolonisten de aanval begonnen om nieuwe ‘onzichtbare’ grenzen af te dwingen. Feitelijk betekent dat dan dat veel van Yanoun’s bouwland door de Itamar nederzetting geconfisqueerd wordt.

EAPPI suggereert over de aanval op Yanoun brieven naar Israëlische autoriteiten te sturen, bijvoorbeeld naar de ambassadeur in den Haag. Klik hier voor een voorbeeld brief die is opgeslagen onder DOCUMENTATIE.

 

In het weekend las ik ook een persbericht: ‘Europees parlement veroordeelt in sterke bewoordingen het geweld van Israël tegen Palestijnen’.

De laatste jaren zijn er steeds weer incidenten met Israëliërs uit illegale nederzettingen die Palestijnen aanvallen en hun eigendommen verwoesten. Zelden of nooit neemt de Israëlische overheid maatregelen tegen de daders. De resolutie die het Europees parlement donderdag (5/7/2012) aannam roept de Israëlische overheid op om de plegers van zulke misdaden voor de rechter te brengen.

Israël heeft meer dan 200 illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever gebouwd. De bouw van deze nederzettingen is sterk veroordeeld door de internationale gemeenschap. Ondanks herhaalde oproepen om een einde te maken aan de uitbreidingen, gaat Israël door met de bouw van nieuwe en met de uitbreiding van bestaande nederzettingen. Deze projecten betekenen de illegale in beslagname van Palestijns bouwland en een beperking van de toegang tot water voor Palestijnse boeren. Dit alles heeft ernstige maatschappelijke en economische gevolgen voor de verdreven Palestijnse bevolking en voor de mensen in de omgeving.´ De resolutie stelt ten slotte dat de illegale nederzettingen een belangrijke belemmering vormen voor vrede.

Een resolutie aannemen is één ding, het is volgens mij ook nodig daar consequenties aan te verbinden. Bijvoorbeeld zou de EU het associatie verdrag met Israël voorlopig in de ijskast kunnen zetten.

 

(9 juli 2012)


 
asd